Plante

din Grădina Ielelor

Trandafirul de dulceață

Trandafirul de dulceata – (Rosa centifolia, Rosa damascena) este un arbust ghimpos ce vegeteaza pe soluri cu textura lutoasa, permeabile, suficient de calde, bogate in substante nutritive. In popor se mai numeste diul, flori de rug, ghiol, roză, saghis, trandachir, trandafil, trandașir. In prezent se cultiva trandafir de dulceata in gradini sau in cultura intensiva in zone mai fertile. Florile la trandafirul de dulceata – roz-intens, rosii sau purpurii – intens parfumate, infloresc in mai-iulie.

Petalele florilor contin ulei eteric, zaharuri, acid malic, acid citric, pectine, taninuri, vitaminele A, B2, C, K, PP, substante minerale cu K, Ca, Fe, Mg.

Petalele de trandafir de dulceata sunt folosite pentru prepararea dulcetii, siropului, serbetului, lichiorului de trandafir, limonadei, in industria parfumurilor si industria farmaceutica.

Recoltare – Cand se culeg petalele de trandafir de dulceata

Petalele trandafirului de dulceata se culeg manual in faza de deschidere a bobocilor sau cand floarea este complet deschisa. Se taie floarea impreuna cu receptacul. Petalele se folosesc proaspete in diverse preparate sau se usuca la umbra.

Beneficiile florilor de trandafir de dulceata asupra sanatatii

Petalele florilor de trandafir de dulceata au utilizari terapeutice in medicina umana culta si traditionala. Principiile active actioneaza intern antipiretic, antiinflamator, antiseptic, astringent, iar extern – dezinfectant si decongestiv. Ele produc scaderea temperaturii in starile febrile, diminueaza sau inlatura inflamatiile, distrug microorganismele ce se gasesc in tesutul viu si actioneaza eficient impotriva putrefactiilor. Taninurile prezente in petale produc precipitarea proteinelor si realizeaza o actiune hemostatica locala. De asemenea, au insusirea de a elimina congestia.

Petalele florilor de trandafir de dulceata sunt recomandate in diaree cronica, dizenterie, hemoptizie, gripa, astm, angina pectorala, bronșectazie, afecțiuni bucale, in amigdalita, faringita, glosita, afectiuni oculare si vaginale.

Florile de trandafir de dulceata in uz intern

Pentru tratarea disenteriei, hemoptiziei, in gripa si astm se recomanda:

  • infuzie– peste 2 lingurite de petale de trandafir de dulceata proaspete, zdrobite, se toarna o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 10-15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai de petale de trandafir de dulceata pe zi.
  • tinctura de trandafir de dulceatadin 2 linguri cu petale proaspete la 100 ml de alcool de 60 de grade. Se lasa la macerat timp de 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic. Se filtreaza si se trage in sticle mici inchise la culoare. Se consuma cate 10-20 de picaturi diluate in apa.

Pentru tratarea diareei, anginei pectorale, se recomanda:

  • miere de trandafir de dulceata, preparata din 100 g de petale proaspete care stau la macerat in jumatate de litru de apa timp de 24 de ore. Se strecoara si peste solutia obtinuta se toarna 5 parti alcool de 60 de grade si 1 kg de miere de albine. Se lasa la macerat cel putin 7 zile.
  • miere de trandafir de dulceata– se prepara intr-o damigeana din o parte petale proaspete, 5 parti alcool de 60 de grade. Se lasa la macerat 24 de ore, se strecoara, iar petalele ramase se preseaza si solutia obtinuta se amesteca cu cea strecurata. Se filtreaza din nou. La solutia obtinuta se adauga 9 parti miere si o parte glicerina. Se consuma dupa minim 7 zile de macerare, concentrat sau diluat, pentru combaterea diareei.

Pentru tratarea bronsiectaziei, se recomanda:

  • miere de trandafir de dulceata preparata din petale– se toaca marunt 100 g petale si se pun intr-un vas de sticla. Se adauga 150 de grame de miere de tei sau din flora spontana montana. Se amesteca pana la omogenizare. Se acopera si se lasa la macerat 5 zile, la rece. Se ia o lingura dimineata si una seara. Preparatul tinut 2-3 zile la temperatura camerei sau peste 2 saptamani la frigider se arunca deoarece devine toxic.

Bronsiectazia reprezinta dilatarea semnificativa si permanenta a bronhiilor. Se manifesta prin tuse cu expectoratii.

Ceaiul de trandafir de dulceata lupta impotriva infectiilor de la nivelul tractului digestiv si intestine. De asemenea, este recomandat pentru ciclu menstrual neregulat. Petalele de trandafir ajuta la eliminarea retentiei de apa din organism si imbunatateste eliminarea toxinelor prin rinichi.

Decoctul de trandafir de dulceata este un remediu natural eficient si tratament pentru infectia vezicii urinare. Petalele ajuta la curatarea ficatului, a vezicii biliare si imbunatatesc fluxul biliar.

Trandafirul de dulceata pentru uz extern

Pentru tratarea afectiunilor bucale si vaginale, se recomanda infuzie din 3-4 lingurite cu petale peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se fac gargare in afectiunile bucale. In ca de scurgeri vaginale neobisnuite se fac spalaturi cu irigatorul.

Pentru tratarea durerilor de ochi, se recomanda apa de trandafir de dulceata preparata prin distilarea cu vapori de apa a petalelor proaspete. Procedeul se mentine pana se obtine o cantitate de distilat egala cu greutatea petalelor folosite. Se spala local, folosind un pansament steril inmuiat in apa de trandafir obtinuta.

Pentru a trezi din lesin, pentru tratarea durerilor de cap, a afectiunilor bucale, in amigdalite, laringite, traheite, angina, se recomanda otet de trandafir de dulceata, preparat din 250 g petale proaspete peste care se toarna 2 l de otet de buna calitate, eventual otet de mere. Se lasa la macerat 8-10 zile. Sticlele sau vasul in care se prepara otetul se agita de 2-3 ori pe zi, pentru uniformizarea extractului. Se strecoara, se filtreaza printr-un tifon sau panza. Se trage in sticle si se astupa cu dop. Se pun cateva picaturi intr-un pahar cu apa si se face gargara. Celor lesinati li se da sa inspire.

Pentru tratarea aftelor in gura si in gat:

  • se recomanda pasta de trandafir de dulceata, obtinuta din 10 g petale proaspete, 20 g apa de trandafir de dulceata, 50-70 g miere si 5 g glicerina. Petalele se trateaza cu glicerina, se adauga mierea si se tritureaza bine. Se adauga apa de trandafir pana se obtine o pasta omogena. Se iau mai multe lingurite pe zi.

Pentru tratarea glositei (inflamatia limbii), se prepara un ceai de trandafir de dulceata, din 2 lingurite cu petale peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi.

Trandafirul de dulceata este recomandat si in cosmetica, pentru frumusete. Pentru buze uscate si piele uscata, se recomanda un amestec de parti egale glicerina, apa de trandafir si zeama de lamaie. Se omogenizeaza si se aplica pe piele.

Uleiul esential de trandafir de dulceata folosit sub forma de aromaterapie, ajuta la eliberarea stresului, calmeaza tensiunea nervoasa si are efecte benefice in caz de insomnie.

Uleiul esential de trandafir de luna (Rosa damascena) are cea mai inalta vibratie, masurata in Mhz (320) dintre toate uleiurile esentiale. Doar mirosind un trandafir, mirosul are un efect foarte puternic asupra intregului organism, la toate nivelurile.

Sirop de trandafir cu miere

Petalele de trandafir de dulceata se culeg si se pun intr-un borcan de sticla. Peste ele se toarna miere de albine. Se lasa la macerat 5-7 zile, apoi se strecoara. Siropul de trandafiri preparat la rece se pastreaza in frigider.

Cum se prepara acasa trandafirata sau lichiorul de trandafir de dulceata

Intr o sticla de 5 litri se pun petale de trandafir pana la jumătate, 1 kg zahar și 1 litru de țuică foarte tare. Se agita la fiecare 2 zile. După o luna se mai adaugă 1 l de alcool și zahar după gust! Zaharul poate fi inlocuit cu miere de albine!

Pentru a prepara dulceata, se pot folosi petalele de la trandafirul de luna (Rosa Damascena), trandafirul de dulceata (Rosa centifolia) si  trandafirul de camp (Rosa Gallica).