Plante

din Grădina Ielelor

Murul

Cultura murului

Provenienta, caractieristici si sfaturi

Murele – lucioase, in nuante de rosu si albastrui, cu aroma discreta si foarte delicata.

Murul isi are originea in Asia, Europa si America de Nord si Sud. Murul a fost cunoscut si folosit in Europa in urma cu mai bine de 2000 de ani pentru hrana, in scopuri medicale si ca si garduri vi pentru a-i tine departe pe jefuitori. Grecii foloseau murul ca si remediu impotriva gutei, iar romanii preparau ceai din frunzele plantei pentru a trata diferite afectiuni.

Consumul de mure proaspete are o multime de benefii, datorita vitaminelor si antioxidantilor prezenti in aceste fructe, fiind o sursa bogata in potasiu, fosfor, fier si calciu. De asemenea, murele contin o cantitate bogata de antocianine care se gasesc in pigmentul care da fructelor culoarea lor.

In Romania, acest arbust fructifer creste spontan in aproape toate regiunile tarii.
Murul de cultura necesita soluri argilo-nisipoase si fertile, cu un pH de 6-7, zone ferite de ingheturi puternice, soiurile de mur fara ghimpi rezistand la temperaturi de -15⁰C iar cele cu ghimpi la temperaturi de -20/-25⁰C.

Lucrarile de intretinere a culturii de mur cuprind: taierile, irigarea, fertilizarea corespunzatoare si igiena fitosanitara.